Pieczony sernik pokryty cytrynową pianką

Pieczony sernik pokryty cytrynową pianką

Chyba od dzieciństwa jestem baaaardzo sernikowa. Dla mnie sernik to jest to! I nieważne czy jest puszysty i leciutki jak ptasie mleczko czy też ciężki i wilgotny – uwielbiam każdą z tych wersji.

Niektórzy twierdzą, że sernika nie da się zepsuć i chyba coś w tym jest. Chociaż moim zdaniem przygotowanie sernika, który powala smakiem wymaga dopracowania.
Wiadomo – podstawa to dobry ser, reszta to dodatki. I tu właśnie jest pole do popisu, bo dodatkiem do sernika może być niemal wszystko – owoce świeże i suszone, czekolada, kawa, orzechy, chałwa, kajmak i wiele wiele innych smaków. Na pewno na moim blogu będą się pojawiać różne kompozycje.

A dziś jako propozycja na weekendową słodycz – mój przepis stworzony po różnych próbach – kremowy, mazisty waniliowy serniczek z delikatną, puszystą pianką cytrynową. I jak dla mnie – to strzał w dziesiątkę!
Może ktoś się skusi

Składniki:
Kruche ciasto:
3/4 kostki zimnej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego sera śmietankowego (najlepiej ok. 4-6% tłuszczu, ja używam sera śmietankowego President w kiełbasce)
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego
Pianka cytrynowa:
250 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 Śnieżka w proszku
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:

Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie bardzo luźne (wszystko zależy od wielkości jajek), można dosypać 2-3 łyżki mąki.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić blaszkę o wymiarach ok. 30×25 cm wysmarowaną cienko margaryną i wysypaną tartą bułką.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 st. C przez ok. 15 min. Przestudzić.

Masa serowa:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na prawie białą masę. Dodawać po 2 łyżki sera i miksować. W mleku rozrobić budyń waniliowy i powoli dolewać do masy serowej cały czas miksując.
Masa serowa powinna mieć konsystencję bardzo rzadką, nie należy się tym przejmować.

Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec ok. 40-45 min. Wierzch sernika powinien się lekko przyrumienić.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyciągać sernika, tylko pozwolić mu ostygnąć w piekarniku, najlepiej całą noc. Po ok. godzinie – piekarnik należy lekko uchylić.

Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić, by ostygła.
Kremówkę ubić, dodać cukier puder i Śnieżkę w proszku i chwilę jeszcze ubijać. Następnie wlewać po 2-3 łyżki zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksować.

Gotową lekko tężejącą piankę wylać na zimny sernik i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Najlepszy jest schłodzony.
Można udekorować np. żółtymi wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi.