Woda z warzywami i ziołami – sposób na upał

Woda z warzywami i ziołami – sposób na upał

Kiedy doskwierają upalne dni, warto sięgnąć po zdrowy domowej roboty napój. Najczęściej wybieramy do ulubionej wody mineralnej owoce. Cytryna, limonka, porzeczki lub grejpfrut bardzo często są stałym elementem przy robieniu napojów gaszących pragnienie. A co w przypadku, gdy nie przepadamy za wodą z owocami? Czy można coś do niej dodać innego? Otóż okazuje się, że tak. I tak samo jak w przypadku mieszanki wody mineralnej z owocami, inne składniki również działają orzeźwiająco i smakują równie dobrze.

Co dodawać do wody: zioła i witaminy

Zioła takie jak mięta, tymianek, bazylia lub rozmaryn mogą okazać się bardzo pomocne w walce z pragnieniem i ciepłym letnim dniem. Dodatkowo mają one wiele witamin i minerałów. Mięta posiada witaminę A i C oraz magnez, żelazo, potas a nawet wapń. Tymianek działa antybakteryjnie, a bazylia może podkręcić nasz metabolizm i może również okazać się dobrym lekiem na stres. Natomiast w rozmarynie możemy znaleźć nie tylko witaminę A i C, ale także ma on właściwości antydepresyjne. Do napoju z tymi ziołami warto dodać odrobinę miodu, doda on odrobinę słodyczy a przy okazji jest zdecydowanie zdrowszy od cukru. Aby smak napoju był jeszcze lepszy, warto przyrządzić go dzień wcześniej.

Woda do zadań specjalnych: warzywa

Oprócz owoców dobrym pomysłem na wodę z jakimś dodatkiem, są warzywa. Wyjątkowo dobrym przykładem są zielone ogórki lub rabarbar. Ogórki w 96% składają się z wody i znaleźć w nich możemy nieduże ilości witaminy C, K, witaminy z grupy B oraz takie minerały jak magnez i potas. Ponadto ma w sobie substancje antynowotworowe kwasu kawowego. Wystarczy pokroić kilka plasterków ogórka, dodać odrobinę mięty i otrzymujemy orzeźwiający napój. Dobrym pomysłem na wodę bez owoców jest syrop z rabarbaru, który możemy kupić w aptece, a nawet coraz częściej w zwykłych sklepach. Rabarbar zawiera w sobie witaminy A, C, E, błonnik, potas, magnez, a nawet beta karoten. Wystarczy wlać syrop i rozcieńczyć go z wodą. Osoby bardziej ambitne mogą zrobić same kompot z rabarbaru, który też jest pyszny.

Nie tylko owoce muszą być wykorzystywane do robienia orzeźwiających napojów na ciepłe dni. Otaczają nas również zioła lub warzywa, których z powodzeniem możemy użyć. Tak samo możemy łączyć te oba składniki np. ogórek z miętą. Może się nawet okazać, że woda z ziołami lub z rabarbarem, bardziej przypadną nam do gustu i coraz częściej będziemy używali właśnie ich zamiast owoców. Wszystko zależy od nas i od naszych pomysłów. Dla chcącego nic trudnego!