Masz ochotę na miękkie i delikatne ciasto drożdżowe? Nic trudnego, możesz nawet dodać do niego owoce oraz kruszonkę, bo czemu nie!
Od czego zacząć?
Ciasta drożdżowe oczywiście potrzebują drożdży, jak sama nazwa wskazuje. Są one sercem całego naszego wypieku. Bierzemy więc 40 g świeżych drożdży, które należy pokruszyć. W międzyczasie dobrze jest zagrzać sobie ciepłego mleka, żeby miało czas nieco się ostudzić. Będzie nam potrzebne około 500 ml. Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki, ale tak, żeby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany. Nie należy przesadzić przy tym z mąką, zwłaszcza że na całość wypieku będzie nam potrzebne tylko 700 gram mąki pszennej. Gdy już uzyskamy odpowiednią konsystencję, odstawiamy “serce” naszego przyszłego ciasta drożdżowego do ciepłego miejsca i przykrywamy ściereczką na około 10 do 15 minut. W tym czasie zaczyn zacznie powoli rosnąć.
Sposób na odpowiednie ciasto
Wyrośnięty zaczyn należy umieścić w dużej misce i dodać do niego resztę mąki, 5 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 6 łyżeczek oleju i szczyptę soli. Warto tutaj wykorzystać mikser z mieszadłami lub specjalistyczny robot kuchenny, gdyż ciasto należy wyrobić, a będzie ono miało klejącą konsystencje. Gdy już uznamy, że masa jest dostatecznie wyrobiona, należy przykryć ją ściereczką, po czym odstawić na bok do ciepłego miejsca. Końcowy efekt powinien oznaczać podwojenie objętości ciasta. Wtedy można powiedzieć, że nam w pełni wyrosło i jest gotowe na ostatni etap. Warto tutaj wspomnieć, że ten okres oczekiwania można wykorzystać na przygotowanie kruszonki. Jest to dość łatwe zadanie, gdyż wystarczy tylko zagnieść ze sobą wszystkie składniki, czyli 150 g mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny i 4 łyżeczki cukru. Powstałą w ten sposób kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Pieczenie ciasta drożdżowego
Ostatni etap to pieczenie. Przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki, którą należy wysmarować masłem, bądź margaryną i posypać mąką, lub wyłożyć po prostu papierem do pieczenia, w zależności co wolimy. W tym momencie możemy ułożyć na cieście owoce, tylko należy pamiętać, żeby je odpowiednio przygotować np. jabłka położyć w formie plasterków. Następnie posypujemy całość wcześniej przygotowaną kruszonką. Możemy też po prostu zignorować wszystkie możliwe dodatki i upiec samo ciasto drożdżowe.
Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany, za nim włożymy do niego nasze ciasto. Czas pieczenia to około 45-50 minut z ustawieniem góra dół, w temperaturze 180°C.