Matcha to herbata znana już japońskim Samurajom, która aktualnie podbija ona Europę i nie zamierza się zatrzymać. W sklepach znajdziecie ją na półkach z super żywnością, w sąsiedztwie spiruliny, chlorelli i nasion chia. Czemu ten zielony proszek jest uznawany za najzdrowszą herbatę świata?
1 filiżanka matchy, to 10 filiżanek zwykłej herbaty
Matcha zawiera w sobie całe mnóstwo antyoksydantów, zwłaszcza związku o nazwie EGC. Tego ostatniego w herbacie Samurajów znajdziemy aż 100 raz więcej niż w witaminie C. Szczególnie wysokie stężenie mają w niej katechiny, które mają udowodnione bardzo silne działanie antynowotworowe, antybakteryjne i antywirusowe, a do tego pomagają zredukować ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i znacznie zmniejszają szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego. Z uwagi na to, że matcha wystepuje w postaci proszku, który rozpuszcza się w wodzie, to większa jest również przyswajalność składników. Dzięki temu, w przeciwieństwie do zwykłej herbaty, z której przyswoić możemy tylko to, co zostanie uwolnione z liści do naparu, to tutaj wpijamy wszystko, wraz rozpuszczonymi liśćmi.
Herbata, która jednocześnie relaksuje i pozwala się skupić
Na Dalekim Wschodzie matcha jest spożywana przez grupy, dla których ważna jest medytacja i równowaga ciała z umysłem. Piją ja mnichowie i mistrzowie Zen od całych wieków, twierdząc że napój ten pozwala im utrzymać jasność umysłu i koncentrację nawet podczas wielogodzinnej medytacji. Według naukowców za takie właściwości odpowiada l-teanina, której zażycie pobudza mózgowe fale alfa, które nie powodując senności, dają uczucie relaksu i spokoju. Do tego substancja ta podnosi poziom dopaminy i serotoniny, które poprawiają nasze samopoczucie, podnoszę motywację i ułatwiają podejmowanie działań i decyzji.
Matcha podnosi poziom energii i zwiększa wytrzymałość
Choć wspomniano już o właściwościach relaksacyjnych tej szczególnej herbaty, to warto zaznaczyć, że absolutnie nie wiążą się one z wrażeniem otępienia i skołatanych myśli. Wręcz przeciwnie. Matcha podnosi poziom koncentracji i energii, ale w przeciwieństwie do innych wspomagaczy energetycznych nie daje efektu podenerwowania i nadpobudliwości. Owszem, w jej liściach zawarta jest spora ilość kofeiny, ale dzięki zawartości innych składników jej krótkotrwały i gwałtowny efekt pobudzenia jest zminimalizowany. Energetyzujące właściwości tego napoju mogą się utrzymywać na stabilnym poziomie nawet 6 godzin, a następnie powoli spadają, bez nagłego uczucia osłabienia, jak w przypadku kawy, czy napojów energetycznych.