Wybór orzechów do zakupu. Najlepszym sposobem na zakup orzechów, które są łuskane, są pojemniki próżniowe. Zawsze szukaj daty przydatności do spożycia. Jeśli same orzechy są widoczne, powinny być jednakowej wielkości i wolne od uszkodzeń. Jeśli wybierasz orzechy, które wciąż znajdują się w ich skorupach, wybierz te, które mają skorupy wolne od pęknięć lub małych otworów. Z reguły surowe całe orzechy powinny wydawać się cięższe niż wyglądają.
– Wstrząśnij orzechami, które są jeszcze w skorupce. Unikaj grzechotających orzechów, ponieważ oznacza to, że prawdopodobnie nie są już świeże.
– Orzechy, w tym orzechy włoskie, orzechy pekan i orzechy laskowe mają charakter sezonowy i będą świeże późną jesienią lub wczesną zimą.
– Kupując orzechy luzem, upewnij się, że są świeże i twarde w dotyku. Należy unikać wiotkich, gumowatych, stęchłych lub zjełczałych orzechów. Niestety, orzechy luzem dość szybko tracą świeżość.
– Możesz kupić orzechy łuskane. Jest to głównie kwestia wygody, chociaż orzechy, które są jeszcze w skorupce, będą dłużej przechowywać, szczególnie w temperaturze pokojowej.
Przechowuj orzechy w lodówce. Jakość odżywcza większości orzechów zostanie zachowana przez kilka miesięcy w temperaturze pokojowej. Jednak zarówno smak, jak i wartość odżywcza utrzymają się dłużej w orzechach przechowywanych w niższej temperaturze. Użyj hermetycznego pojemnika do przechowywania orzechów w lodówce, a będą one świeże rok lub dłużej.
– Idealnie byłoby ustawić lodówkę na 4 stopnie C. Orzechy wytrzymają nawet dłużej – do dwóch lat – w zamrażarce ustawionej na -18 stopni C.
– Orzech, który nie jest już świeży, zacznie smakować inaczej. Chociaż jedzenie orzechów, które zaczynają smakować inaczej, nie jest niebezpieczne, dla wielu osób smak ten jest niepożądany.
Pieczone orzechy w domu. Jeśli wolisz smak prażonych orzechów, ale chcesz zmaksymalizować ich wartość odżywczą, sam praż orzechy. Umożliwi to zastosowanie niższych temperatur prażenia i zminimalizowanie zmniejszenia wartości odżywczej orzechów. Ułóż pojedynczą warstwę orzechów na niesmarowanej blasze ze stali nierdzewnej. Piecz w piekarniku przez dziesięć do dwudziestu minut.
– Ogólnie rzecz biorąc, im krótszy czas prażenia, tym lepiej. Sprawdź orzechy i okresowo potrząśnij patelnią, aby zapewnić równomierne pieczenie.
– Nie praż dużej ilości orzechów na raz do przechowywania. Wartość odżywcza i smak prażonych orzechów ulegną degradacji szybciej niż orzechy przechowywane na surowo. W związku z tym piecz w ciągu kilku tygodni tylko tyle, ile chcesz zjeść.