Czarny imbir (Kaempferia parviflora) jest rośliną zielną, która należy do rodziny Zingiberaceae (rodzina imbirowatych). Według badań, czarny imbir jest znany jako naturalna viagra, ponieważ zawiera dużą liczbę inhibitorów PDE5, które działają jak viagra, ale bez negatywnych skutków ubocznych. W tradycyjnej medycynie wykonywanej w Tajlandii, od czasów starożytnych, czarny imbir jest używany jako naturalny booster testosteronu w leczeniu zaburzeń erekcji u mężczyzn i zwiększa libido u kobiet, jak również. Czarny imbir jest dostępny na rynku w różnych formach produktów. Oprócz korzyści opisanych powyżej, można również uzyskać wiele korzyści zdrowotnych z czarnego imbiru.
Czarny imbir (Kaempferia parviflora) jest tradycyjnie stosowany jako żywność i medycyna ludowa od ponad 1000 lat w Tajlandii. Czarny imbir jest zwykle tłuczony i używany jako torebka herbaty, podczas gdy nowo używany do warzenia wina. Czarny imbir w postaci wina jest coraz częściej stosowany w Tajlandii jako tonik i afrodyzjak. Aktywność biologiczna ekstraktu z czarnego imbiru (KPE) i polimetoksyflawonów (PMF) obejmuje aktywność antyoksydacyjną, a inne wykazały poprawę sprawności fizycznej w badaniach klinicznych, co zostało potwierdzone w kilku ostatnich badaniach.
Korzyści zdrowotne płynące z czarnego imbiru!
Zazwyczaj czarny imbir rośnie w tropikalnej Azji. W Tajlandii czarny imbir znany jest pod nazwą Krachai Dam. Tradycyjnie, czarny imbir jest używany jako powszechny wzmacniacz energii i tonik. W regionie Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w Tajlandii, aby uzyskać korzyści zdrowotne, ludzie spożywają czarny imbir, przygotowując z niego herbatę. Czarny imbir jest również zazwyczaj stosowany jako tradycyjna medycyna w celu zwiększenia energii i wyeliminowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Ekstrakt z czarnego imbiru może pomóc kontrolować zaostrzenie łuszczycy
Wyniki badań pokazują, że ekstrakt z imbiru może być w stanie zatrzymać nawrót łuszczycy zanim się ona rozpocznie. Naturalna cząsteczka znana jako methoxyluteolin może blokować typy komórek odpornościowych zwanych komórkami tucznymi do uwalniania odpowiedzi zapalnych. Mastocyty są “uniwersalną komórką alarmową”, która inicjuje kaskadę zapalną prowadzącą do łuszczycy. Mogą być one wyzwalane przez infekcje, alergeny, czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie środowiska, a nawet stres emocjonalny.
Mastocyty zachęcają do serii reakcji zapalnych, aktywacji komórek odpornościowych i uwalniania czynnika martwicy nowotworów alfa, białek prozapalnych lub cytokin, które są zaangażowane w chorobę łuszczycową. Jest to również jedyny rodzaj komórek (mastocytów), które przechowują gotowe do użycia TNF-alfa, które mogą być uwalniane w ciągu kilku sekund.
Zmniejsza stan zapalny
Przeprowadzając pewne eksperymenty, na podstawie wyników tego badania, odkryli, że zarówno luteolina, jak i metoksylouteolina hamują zdolność komórek tucznych do inicjowania stanu zapalnego, a nawet mogą blokować stan zapalny, gdy są podawane, zanim spust uformuje komórkę tuczną do działania. Metoksyluteolina ma dwie inne zalety. Metoksyluteolina jest łatwiej wchłaniana przez skórę i nie ma koloru. Są to dwie istotne właściwości dla leczenia miejscowego. Chociaż metoksyluteolinę i luteolinę można znaleźć w źródłach żywności, to jednak spożywając żywność nie można uzyskać wystarczających efektów terapeutycznych. Dlatego Theoharides opracował wyciąg zawierający miejscowo metoksylouteolinę.
Niektórzy ludzie, którzy mają łuszczycę i inne choroby skóry próbowali balsamów, ale wygląda na to, że balsamy nie mogą być receptą na sukces.
Inne korzyści zdrowotne wynikające z czarnego imbiru:
Badania laboratoryjne i badania na zwierzętach wykazały wyniki, że czarny imbir ma korzystny wpływ na leczenie chorób alergicznych, jest stymulantem metabolicznym i przeciwcukrzycowym. Eksperymenty na ludziach pokazują, że czarny imbir ma potencjał do poprawy obwodowego krążenia krwi, wzmocnienia naczyń krwionośnych i łagodzenia objawów obrzęków.
- Korzeń czarnego imbiru ma działanie przeciwplazmatyczne, przeciwzapalne i adaptogenne.
- Czarny imbir wykazuje również działanie antyalergiczne i antyoksydacyjne.
- Działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne są również właściwości posiadane przez czarny imbir.
- Czarny imbir jest znany ze swoich właściwości poprawiających funkcje erekcyjne.
- Czarny imbir może być również stosowany w celu zwiększenia gęstości spermy.
- Według badań, czarny imbir może być stosowany w celu poprawy wydajności sprawności fizycznej i wytrzymałości mięśni.
- Stosowanie czarnego imbiru w celu zapobiegania udarom mózgu jest również wykonywane przez lekarzy.
- Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i poprawić przepływ krwi jest jedną z korzyści płynących z czarnego imbiru.
- Inną korzyścią z czarnego imbiru jest zmniejszenie trójglicerydów.
- Można również polegać na czarnym imbirem, aby pomóc z wrzodami żołądka.
Czarny imbir jest również znany jako naturalny antydepresant.
Ekstrakt z czarnego imbiru w poprawie sprawności fizycznej fitness i wytrzymałości mięśni poprzez zwiększenie stanu zapalnego i metabolizmu energetycznego.
Jako suplement diety, czarny imbir został wykonany w różnych formach, takich jak likier lub likier plus miód, pigułki, kapsułki i tabletki. Używany jako tradycyjny tajski środek leczniczy, czarny imbir jest uważany za lekarstwo na alergie, astmę, impotencję, podagrę, biegunkę, czerwonkę, wrzody żołądka i cukrzycę.
Diuretyki, prostaty, anty-pęcherz, zmniejszenie objawów brzusznych z powodu gazów żołądkowych, wszystkie choroby dziąseł i jamy ustnej są niektóre przypadki, które mogą być traktowane przy użyciu czarnego imbiru jako tradycyjnego leczenia. Aby leczyć wrzody trawienne i objawy w większości kobiet problemy menstruacyjne mogą być również za pomocą czarnego imbiru.
Efekty uboczne czarnego imbiru?
Czarny imbir ma łagodne skutki uboczne, takie jak spocone pachy i podwyższona temperatura ciała. Jeśli spożywa się go w dużych dawkach, skutki uboczne wykazane przez czarny imbir to przyspieszone bicie serca i arytmia lub nieregularny rytm serca. Tak więc, nie zaleca się stosowania czarnego imbiru w dużych dawkach. Palpitacje serca ograniczają przydatność tego zioła, zwłaszcza u osób starszych, a ci, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub choroby serca nie są zalecane w użyciu czarnego imbiru. Przeczytaj informacje na temat Objawy wysokiego ciśnienia krwi. To są korzyści zdrowotne czarnego imbiru dla Twojego organizmu. Upewnij się, że przed spożyciem czarnego imbiru porozmawiasz najpierw z lekarzem.
Co to jest herbata imbirowa?
Herbatę imbirową przyrządza się poprzez zaparzanie suszonego lub świeżego imbiru w gorącej wodzie przez kilka minut, dzięki czemu olejki z imbiru przenikają do wody przed wypiciem. Herbata imbirowa ma rozgrzewający, lekko pikantny smak. Można ją przyrządzić samodzielnie, wsypując świeży imbir do kubka na tarce lub krojąc go w plasterki, można też kupić suszony, sypki lub w torebkach.
Jaka jest historia herbaty imbirowej?
Herbata imbirowa ma długą historię, sięgającą około 5 000 lat wstecz do Chin, gdzie tradycyjnie używano jej jako środka leczniczego. Do Europy imbir trafił znacznie później, początkowo jako przyprawa kulinarna. Jakie jest 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z picia herbaty imbirowej?
Może pomóc w łagodzeniu dolegliwości trawiennych
Herbata imbirowa jest prawdopodobnie najbardziej znana ze względu na swój potencjał łagodzenia problemów trawiennych, a w szczególności pomagania w łagodzeniu nudności. Jedno z badań sugeruje nawet, że w przypadku porannej choroby może być równie skuteczna jak niektóre leki, ale z mniejszą liczbą skutków ubocznych.
Działanie przeciwzapalne
Imbir zawiera kluczowe fitoskładniki, znane jako gingerole, a badania wykazały, że mogą one mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co w przypadku picia ich w postaci herbaty może pomóc we wspieraniu zdrowego mikrobiomu.
Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi
Badanie z 2017 roku wykazało, że ci, którzy codziennie spożywają imbir, mieli zmniejszone ryzyko nadciśnienia. Chociaż badanie nie patrzyło konkretnie na herbatę imbirową, może być przydatne do spożywania herbaty imbirowej, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi.
Może pomóc w utracie wagi
Przeprowadzono kilka badań na temat korzyści płynących z imbiru, jeśli chodzi o wagę i otyłość. W przeglądzie tych badań podkreślono, że imbir może mieć pozytywny wpływ na otyłość poprzez szereg różnych mechanizmów, w tym kontrolę apetytu i zwiększenie termogenezy (produkcji ciepła). Ponownie, badania te nie są specyficzne dla herbaty imbirowej, ale może być korzystne, aby włączyć herbatę imbirową jako część zrównoważonej diety.
Łagodzi bóle głowy i migreny
Przeprowadzono wiele badań nad imbirem i jego właściwościami przeciwbólowymi, w tym potencjalnymi korzyściami dla osób zmagających się z bólami głowy i migrenami. Picie herbaty imbirowej może więc pomóc zarówno w zapobieganiu, jak i łagodzeniu bólów głowy.
Bogaty w przeciwutleniacze
Imbir jest bogaty w przeciwutleniacze i wykazuje działanie antyproliferacyjne na komórki nowotworowe, zwłaszcza raka trzustki i jelita grubego – regularne picie herbaty imbirowej może mieć działanie profilaktyczne.
Czy herbata imbirowa jest odpowiednia dla każdego?
Imbir ma charakterystyczny smak, dlatego nie każdemu może przypaść do gustu! Niektóre osoby mogą odczuwać skutki uboczne picia herbaty imbirowej, takie jak wzdęcia lub zgaga, a ze względu na potencjalne działanie obniżające ciśnienie krwi powinny ją pić z umiarem osoby z niskim ciśnieniem krwi lub przyjmujące leki na ciśnienie krwi.
Jak włączyć herbatę imbirową do swojej diety?
Herbatę imbirową można pić o każdej porze dnia. Dobrze sprawdza się jako napój pobudzający z samego rana, ale można ją również pić po posiłku, aby ułatwić trawienie. Można do niej dodać świeżą cytrynę lub miód albo kupić torebki herbaty o różnych smakach, na przykład z cytryną i imbirem lub zieloną herbatą imbirową.
Imbir – środek łagodzący mdłości
Światowa Organizacja Zdrowia odkryła w 1999 roku, że tradycyjne stosowanie kłącza imbiru ma działanie dobroczynne, ponieważ pomaga uniknąć nudności i wymiotów w czasie ciąży.
Liczni badacze udowodnili skuteczność imbiru w porównaniu z placebo w zapobieganiu porannym mdłościom i wymiotom w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Spożywanie imbiru jest również tak samo skuteczne jak przyjmowanie witaminy B. Ponadto nie wywołuje skutków ubocznych.
Może pomóc w łagodzeniu bólu gardła i przeziębień
Spożywanie imbiru może pomóc:
- zapobiegać przeziębieniom
- łagodzić ból gardła
- złagodzić przekrwienie
Według starszego badania laboratoryjnego z 2011 roku, imbir był bardziej skuteczny w zwalczaniu bakterii powodujących paciorkowcowe zapalenie gardła, lub anginę, niż niektóre antybiotyki. Naukowcy stojący za badaniami laboratoryjnymi z 2013 roku jeszcze bardziej potwierdzają przeciwwirusowe właściwości imbiru. Stwierdzili oni, że świeży, ale nie suszony, imbir był skuteczny w walce z ludzkim wirusem syncytialnym układu oddechowego. Niektóre badania sugerują również, że imbir może być bardziej skuteczny w walce z mikroorganizmami w połączeniu z miodem. Ludzie mogą dodać świeży imbir i miód do gorącej wody, aby przygotować kojącą herbatę imbirową.