Tym razem przedstawiam 5 smacznych a przy tym zdrowych pomysłów na najważniejszy posiłek dnia:
Sałatka owocowa z ciepłym sosem gruszkowym (4 porcje)
4 dojrzałe gruszki, pozbawione gniazda nasiennego i posiekane
dwie łyżki soku z cytryny
30 dag truskawek
30 dag malin
30 dag borówek amerykańskich lub jagody
Sposób wykonania:
Umieścić gruszki w małym garnku, wraz z sokiem cytrynowym. Dolać tyle wody, żeby przykryła owoce. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie dusić, aż gruszki zmiękną. Odcedzić je i ostudzić, a następnie zmiksować na gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty, dodać nieco wody.
Wymieszać owoce jagodowe w misce i polać sosem gruszkowym. Podawać natychmiast lub schłodzić.
Zupa MISO z jęczmieniem
4 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej, moczonej przez 12 godzin lub przez noc w zimnej wodzie.
jedna paczka zupy MISO instant
Sposób wykonania:
Odcedzić kaszę
Zagotować 125 ml wody, wrzucić jęczmień i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 10- 15 minut.
Dodać paczkę zupy. Zamieszać i podawać.
Kasza jęczmienna o smaku waniliowym (3 porcje)
25 dag kaszy jęczmiennej, moczonej przez noc w wodzie
1/2 strączka wanilii
2 łyżeczki siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Odcedzić kaszę jęczmienną.
Umieścić kaszę z wanilią w dużym garnku i dolać 1,5 l wody.Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 15 minut.
Podawać na ciepło, posypaną siemieniem lnianym( siemię lniane można uprażyć)
Szybka zupa śniadaniowa (1-2 porcje)
4 łyżki shiro miso
2 saszetki białej miso
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone w kostkę
1/2 pora, umytego, z odciętymi końcówkami i pokrojonego w cienkie plasterki
20 dag tofu, pokrojonego w kostkę
1/2 bulwy kopru włoskiego, pozbawionej liści i pokrojonej w drobną kostkę
25 dag jarmużu, grubo poszatkowanego
Sposób wykonania:
Zagotować 250 ml wody, dodać shiro miso i białe miso, zmniejszyć ogień i gotować powoli, przez dwie minuty.
Dodać wszystkie pozostałe składniki, zamieszać, wyłączyć ogień i pozostawić na 8 minut przed podaniem.
Grillowane brzoskwinie (4 porcje)
4 dojrzałe brzoskwinie,przekrojone na pół i pozbawione pestek
200 g truskawek, przekrojonych na pół
200g borówek amerykańskich lub jagód
Sposób wykonania:
Rozgrzać opiekacz (piekarnik) do najwyższej temperatury.
Umieścić brzoskwinie na blaszce opiekacza.
Opiekać przez 3-4 minuty lub aż lekko się zrumienią.
Przełożyć na cztery talerze, posypać świeżymi truskawkami i borówkami( do smaku można polać miodem).